Lijfrente uitkering

De hoogte van een lijfrente uitkering is afhankelijk van de ingelegde premie of koopsom, minus de kosten die voor de lijfrente uitkering werden gemaakt, plus het behaalde resultaat. Dat wil zeggen de ontvangen rente over de inleg, of de behaalde resultaten op beleggingen.

Lijfrente uitkeringAls je de lijfrente vooraf hebt berekend, of hebt laten berekenen, dan weet je exact welke lijfrente uitkering je ontvangt.

Dat hangt ook een beetje af of je een lijfrenteverzekering hebt afgesloten met een vaste lijfrente uitkering, of niet.

Je kunt namelijk ook een lijfrenteverzekering afsluiten waarbij de hoogte van de lijfrente uitkering afhankelijk is van het behaalde resultaat door de verzekeringsmaatschappij of bank.

Hoogte lijfrente uitkering

Welke vorm je moet kiezen, dat kunnen wij eigenlijk niet beantwoorden.

Het hangt voornamelijk af van wat je zelf wilt, en of je veel risico durft te nemen.

Dit is eigenlijk hetzelfde als wanneer je gaat beleggen, of dit laat doen.

Hoe meer risico je durft te nemen, hoe hoger de uitkeringen kunnen zijn, maar tegelijkertijd kunnen we ook stellen dat, hoe meer risico je durft te nemen, hoe lager de uitkeringen kunnen zijn.

Risico nemen betekent immers dat het twee kanten op kan gaan. De opbrengst kan meevallen of tegenvallen.

De meest veilige vorm is in ieder geval vooraf bepalen welke lijfrente uitkering je wilt verkrijgen.

In dat geval weet je precies waar je aan toe bent, en je bent verder niet afhankelijk van het resultaat dat behaald gaat worden.

Overigens, de uitkeringen worden altijd nog belast voor de inkomstenbelasting, en de hoogte daarvan is weer een beetje afhankelijk van het moment dat de uitkeringen beginnen.

De belastingpercentage bij het bereiken van de, zoals de belastingdienst dit noemt, de AOW-leeftijd, zijn lager.

Dat wil zeggen, beginnen de uitkeringen op het moment van het bereiken van de AOW-leeftijd, hoef je minder belasting te betalen, dan wanneer de uitkeringen voor het bereiken van de AOW-leeftijd beginnen.

Ook daar moet je in ieder geval wel rekening houden, want er zit nogal wat verschil tussen de beide belastingpercentages!