Levensverzekering

Het grote verschil tussen een levensverzekering en de lijfrenteverzekering, is de vorm waarin de uitkering uit de verzekering wordt betaald.

LevensverzekeringBij een lijfrenteverzekering zijn dit de lijfrente uitkeringen, bij een levensverzekering krijgt de begunstigde ineens de uitkering.

We zeggen begunstigde, want net als bij een lijfrenteverzekering hoef je dit niet zelf te zijn, maar kunnen het ook één of meerdere nabestaanden zijn.

Diverse soorten levensverzekering

Er zijn dan ook verschillende soorten levensverzekeringen.

Enerzijds de verzekeringsvorm die gaat uitkeren bij overlijden van de verzekeringnemer.

We noemen dit ook wel een overlijdensverzekering, of een overlijdensrisicoverzekering.

Deze soort verzekering wordt meestal gebruikt om het risico van inkomstenverlies af te wenden, bij het overlijden van diegene die het meeste inkomsten heeft, bijvoorbeeld binnen een gezin.

Komt de verzekeringnemer te overlijden voor het aflopen van deze levensverzekering, dan kijgt de persoon, of de personen die als begunstigde opgenomen zijn in de levensverzekering, de vastgestelde uitkering.

Er zijn natuurlijk ook levensverzekeringen die een vastgesteld bedrag uitkeren, wanneer de verzekeringnemer een vooraf bepaalde leeftijd heeft bereikt.

De levensverzekeringsvorm wordt bijvoorbeeld vaak afgesloten bij een hypotheek, maar ook om het pensioen aan te vullen, of gewoon om op een bepaalde leeftijd leuke dingen te kunnen gaan doen.

Ook de uitkering uit een levensverzekering wordt belast voor de belastingen, maar ook de ingelegde premies, of koopsom, mag worden afgetrokken van de belastingen.

De uitkering uit een levensverzekering kan overigens ook geheel of gedeeltelijk gebruikt worden voor een koopsompolis.

In dat geval krijg je op een bepaalde leeftijd, een lijfrente uitkering, en die kan zelfs direct ingaan.

Gebruik je een deel van de uitkering om een lijfrenteverzekering af te sluiten, dan hoef je wederom over de ingelegde gelden, geen belasting te betalen.

Over het gedeelte dat je niet gebruikt voor een lijfrenteverzekering vanzelfsprekend wel.

Hou je vooraf rekening met de te betalen belastingen, dan weet je exact welke bedrag je uit de uitkering van de levensverzekering, zelf kunt gebruiken.